Igaunijā darbu sāk Baltijā lielākais saules parks ar ražošanas jaudu virs 77 MW

Igaunijas enerģētikas uzņēmums Evecon un uz ilgtspējīgiem finansēšanas risinājumiem orientētais aktīvu pārvaldnieks Mirova ceturtdien atklāja Baltijas valstīs lielāko saules paneļu parku. Tas izbūvēts 110 hektāru platībā Pērnavas apriņķa Kirikmē, un tā elektroenerģijas izstrādes jauda ir 77,53 MW, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedz otra lielākā parka iespējas. Ar Kirikmē saules paneļiem saražoto elektrību var apmierināt apmēram 35 000 mājsaimniecību gada patēriņu. Kirikmē parks pieder Baltijas atjaunojamās enerģijas platformai (Baltic Renewable Energy Platform (BREP)), kuru Evecon un Mirova izveidoja 2022. gada decembrī, tā mērķis – Igaunijā finansēt, uzbūvēt un ekspluatēt saules paneļu parku portfeli ar vairāk nekā 100 MWp.

 

“Ja ņem vērā ražošanas jaudu un investīciju apmērus, Kirikmē saules paneļu parka izveide ir ļoti nozīmīgs notikums visa Baltijas reģiona mērogā. Ieskaitot arī Imaveres un Lohumetsas saules parkus, ko Evecon un Mirova atklāja vien pirms dažām dienām, vienas nedēļas ražošanas jauda vietējā tirgū būs palielināta par vairāk nekā 100 MW. Tas atbilst aptuveni desmitajai daļai Igaunijas kopējās saules enerģijas apguves,” sacīja Evecon izpilddirektors Karls Kulls. “Vēlamies pateikties Mirova par veiksmīgo projekta īstenošanu un Igaunijas atjaunojamās enerģijas tirgum izrādīto uzticību.”

 

Saskaņā ar Karla Kulla sacīto Kirikmē saules parks tika uzbūvēts sešos mēnešos un var pretendēt uz šādu Wiso Engineering infrastruktūras objektu tapšanas ātruma rekordu. “Pēc būvlaukuma sagatavošanas būvēt sāka šī gada aprīlī. Tas bija patiesi liela mēroga projekts, kura īstenošanas intensīvākajos brīžos būvlaukumā vienlaicīgi darbojās apmēram 250 strādnieki.”

 

“Evecon Lēnerannas pagastam piedāvāja līgumu ar sabiedriskā labuma modeli. Tas bija pilnībā brīvprātīgs solis, jo atšķirībā no vēja parkiem saules elektrostacijas gadījumā kompensācija nav paredzēta. Pagasts saņems 0,6% saules parka ieņēmumu,” skaidro Karls Kulls. “Vēlos arī izmantot izdevību un pateikties Lēnerannas pagasta pārvaldei, ka lietvedība tika sakārtota raiti un attieksme bija ļoti pretimnākoša.”

 

“Mirova atjaunojamās enerģijas fondu stratēģija jau no pašiem pirmsākumiem paredzēja dalību jaunu ražošanas jaudu izbūvē sadarbībā ar industriālajiem partneriem un projektu attīstītājiem visā Eiropā. Patīkami, ka esam devuši savu ieguldījumu Baltijas reģiona dekarbonizācijā un enerģētiskās neatkarības veicināšanā, un pateicamies Evecon par mūsu kvalitatīvo partnerību,” piebilda Mirova Enerģētiskās pārejas fondu vadītājs Rafaels Lanss.

 

“Saules enerģija pēdējos gados Igaunijā kļuvusi ārkārtīgi pieprasīta. 2020. gadā mūsu ražošanas jauda bija tuvu nullei, turpretī šobrīd, ja vērtē saules paneļu kapacitāti uz vienu iedzīvotāju, mēs ierindojamies sestajā vietā Eiropas Savienībā. Mūsu mērķis ir nepārprotams – līdz 2030. gadam visai enerģijai, ko patērējam, ir jābūt iegūtai no atjaunojamiem resursiem. Saule, kas šobrīd dod vislētāko elektrību, ir būtisks elements šī mērķa sasniegšanā,” sacīja Igaunijas klimata ministre Joko Alendere.

 

Kirikmē saules paneļu parka kopējā platība ir 110 hektāri, un tas saražos elektrību 35 000 mājsaimniecību. Šeit kopumā tiks uzstādīti 117 600 paneļi, kuru jauda ir no 655 līdz 665 W. Saules paneļus ražo kanādiešu uzņēmums Canadian Solar.